Shirts with a Story

Het Verhaal

Sociale duurzame kleding & zeefdruk

Loenatix is een sociale firma – opgericht in 2003 – bestaande uit het T-shirtmerk, een shop & zeefdrukkerij. Alle prints van het merk Loenatix zijn zelf ontworpen en bedacht door onze medewerkers en worden in een kleine oplage ambachtelijk gezeefdrukt. Er wordt gewerkt met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Onder andere mensen met psychische of lichamelijke beperking, verslavingszorg, maar ook mensen met een burnout kunnen hier het grafische vak leren en weer participeren in de maatschappij.
In 2003 begonnen als Fijnhout Drukkerij op de Overtoom is deze succesvolle onderneming in 2007 overgegaan naar zorginstelling Roads bv. Hier is Loenatix uitgegroeid tot echt merk en uiteindelijk sinds november 2015 zelfstandig verder gegaan als Stichting Loenatix.
De prints zijn veelal met zelfspot en bedoelt om het stigma van psychiatrie/verslaving onder de aandacht te brengen. Dat het geen schande is om een beperking te hebben. En je kunt je afvragen wie of wat eigenlijk normaal is. Het is ok om Loenatix te zijn.
In 2015 hebben we de omslag gemaakt om alle producten fairtrade en groen te maken. We werken o.a. met twee leveranciers die fairtrade, organic en recycled polyester textiel leveren. Daarnaast wordt zoveel mogelijk gedrukt met waterbasis inkt en pvc vrije plastisol inkt.

Wij bieden deelnemers een plek in onze leer/werkplaats en helpen je op weg. Wij zijn succesvol als onze deelnemers ons steeds minder of niet meer nodig hebben. Daar zijn we goed in en het onderscheidt ons van anderen.
Bij ons ben je geen cliënt, maar deelnemer. Je doet mee en vooral: je telt mee. Ervaringsdeskundige mensen hebben bij ons een streepje voor. De Loenatix geeft talent de kans. We gaan altijd uit van de kracht en mogelijkheden van onze deelnemers, rekening houdend met beperkingen. Jij hebt en houdt de regie over je leven.
Onze deelnemers werken enkele dagdelen in de week bij ons om kennis en ervaring op te doen in de drukkerijwereld. Zeefdrukken, vormgeving, verkoop, administratie of pr en marketing: het is slechts een greep uit de activiteiten die ze bij ons kunnen uitvoeren. Loenatix levert voornamelijk producten aan de culturele en ideële sector en verkoopt T-shirts en andere producten in de eigen winkel en schap-in-shop.

LOENATIX STREETWEAR IS NU TE KOOP BIJ:

Knotsknetter: Jan Evertsenstraat 100, Amsterdam, knotsknetter.nl
Brandmission: Zijlstraat 85, Haarlem, brandmission.nl
The Upcycle Store: Sint Annendwarsstraat 13, Amsterdam, upcycle.nl
Het Faire Oosten: Waldenlaan 208, Amsterdam, hetfaireoosten.nl
Jomixsy: Bilderdijkstraat 179, Amsterdam, jomixsy.nl
Radijs Conceptstore: Laarstraat 20, Zutphen, radijsje.nl
Die Zijn Er: Zwanestraat 29, Groningen, diezijner.eu
Straatwaar: Amsterdam, facebook/straatwaar