SHIRTS WITH A STORY

Story

Sociale duurzame kleding

In 2003 is Loenatix opgericht als sociaal bedrijf en gestart met een zeefdrukkerij . In 2003 begonnen als Fijnhout Drukkerij op de Overtoom is deze succesvolle onderneming in 2007 overgegaan naar zorginstelling Roads bv. Hier is Loenatix uitgegroeid tot echt merk en uiteindelijk sinds november 2015 zelfstandig verder gegaan als Stichting Loenatix.

Vanaf 2008 hebben we de activiteiten uitgebreid met een eigen t-shirtmerk  en een winkel in het levendige Oud-West. Alle prints van het merk Loenatix zijn ontworpen en bedacht door onze eigen medewerkers en worden in een kleine oplage ambachtelijk gezeefdrukt. Wij werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.  

De prints zijn veelal gemaakt met zelfspot en bedoeld om het stigma onder de aandacht te brengen.  Je kunt je afvragen wat normaal is en wie bepaalt dat eigenlijk? We willen uitdragen dat het oke is om Loenatix te zijn.

Onze deelnemers werken enkele dagdelen in de week bij ons om kennis en ervaring op te doen of om weer in een werkritme te komen. Zeefdrukken, vormgeving, verkoop, administratie, PR of marketing: in al deze verschillende disciplines kunnen onze deelnemers een steentje bijdragen en/of kennis opdoen. Wij zijn succesvol als onze deelnemers ons steeds minder of niet meer nodig hebben. Daar zijn we goed in en dat onderscheidt ons van anderen.  Ook zorgt deze aanpak ervoor dat we altijd op zoek zijn en blijven naar nieuwe vrijwilligers en/of deelnemers.

Loenatix verkoopt T-shirts en andere produkten in de eigen shop en via verschillende multibrand verkooppunten.

Fair Fashion

Loenatix heeft enkele jaren geleden bewust de keuze gemaakt om alleen fairtrade en biologisch textiel in te kopen en zo  veel mogelijk te werken met waterbasis inkt of pvc vrije plastisol inkt. Hierbij kun je denken aan biologisch katoen, modal en Tencel  wat wordt gemaakt van cellulose uit eucalyptushout. De produktie van het materiaal gebeurt via een gesloten systeem waarbij water en oplosmiddelen blijvend gerecycled worden. Wij vinden het belangrijk te werken met groothandels die net als wij hun steentje bijdragen in het leveren van een veilige werkomgeving en eerlijke prijzen binnen de produktie van kleding. Al onze shirts en sweaters hebben een Fairwear Foundation Certificaat. De Fairwear foundation is een non-profit organisatie die ervoor zorgt dat mensen onder gezonde leefomstandigheden in fabrieken werken en een eerlijk loon ontvangen. Op deze manier proberen wij steeds meer consumenten over te halen eerlijke kleding te kopen.

Loenatix textiel

Inkt

Omdat wij dagelijks met inkten werken hebben wij besloten om zoveel mogelijk over te stappen op waterbasis inkten. Beter voor de gezondheid en de natuur. Daarbij heeft het als voordeel dat je de inkt bijna niet voelt op het textiel. Helaas is het niet bij alle ontwerpen en oplages mogelijk deze techniek toe te passen. Daarvoor gebruiken we nog pvc vrije plastisol inkten.

InktLoenatix Streetwear is te koop bij:

Knotsknetter: Jan Evertsenstraat 100, Amsterdam, knotsknetter.nl
Brandmission: Zijlstraat 85, Haarlem, brandmission.nl
The Upcycle Store: Sint Annendwarsstraat 13, Amsterdam, upcycle.nl
Het Faire Oosten: Waldenlaan 208, Amsterdam, hetfaireoosten.nl
Jomixsy: Bilderdijkstraat 179, Amsterdam, jomixsy.nl
Radijs Conceptstore: Laarstraat 20, Zutphen, radijsje.nl
Die Zijn Er: Zwanestraat 29, Groningen, diezijner.eu
Straatwaar: Amsterdam, facebook/straatwaar
Wwen: Prinsestraat 70, Den Haag, wwen.nl